W przededniu wiosny nasz organizm wystawiony jest na ciężką próbę. Zmienne warunki atmosferyczne takie jak silny wiatr czy opady deszczu i śniegu oraz rozprzestrzeniające się w tym okresie wirusy to czynniki, które mogą przyczynić się do wzrostu zachorowań. Zagrożeniem dla naszego zdrowia może być również epidemia koronawirusa, budząca w społeczeństwie wiele obaw. Warto pamiętać, aby w tym trudnym okresie, nie dać się ponieść emocjom i panice, a przede wszystkim zadbać o odporność swojego organizmu. Szczególnie ważna jest prawidłowa dieta i suplementacja witaminy D3.
Zbilansowana dieta
Bardzo ważnym aspektem wpływającym na wzmocnienie odporności naszego organizmu jest zdrowa i zbilansowana dieta. Wiele produktów żywnościowych ma korzystny wpływ na nasze zdrowie, co zostało potwierdzone przez wielu dietetyków i lekarzy. To, co jemy, oddziałuje nie tylko na poprawę samopoczucia i zaspokojenia ośrodka głodu, ale także przyczynia się do zmniejszenia dolegliwości ze strony układu trawiennego. Zdrowa dieta wspomaga również krążenie i poprawia odporność naszego organizmu. Aby zapobiegać chorobom, warto więc zadbać o odpowiednie odżywianie.
Źródłem wielu witamin i składników mineralnych, potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu są warzywa i owoce. Szczególnie takie, które zawierają witaminę C i beta-karoten. Mogą to być np. marchewka, papryka, szpinak, pomarańcza, cytryna, grejpfrut czy czarna porzeczka. Do codziennych posiłków zaleca się dodawanie czosnku – bogatego źródła witaminy E. Wzmacnia on leukocyty, które bronią nasz organizm przed patogenami. Do diety warto również włączyć miód – złoty środek w walce z przeziębieniem i grypą. Istotnym elementem zdrowej i zbilansowanej diety jest odpowiednie nawodnienie organizmu. Kobiety powinny pić 2,5 litra wody na dobę, mężczyźni zaś 3 litry.
Suplementacja witaminy D3
Aby budować odporność organizmu, warto zadbać o odpowiednią suplementację witamin. W okresie jesienno-zimowym szczególnie należy zatroszczyć się o witaminę D3, która nie bez powodu nazywana jest „witaminą słońca”. Jej naturalna produkcja odbywa się poprzez syntezę skórną, kiedy nasze ciało wystawione jest na działanie promieni słonecznych. Witamina D3 to bardzo cenny dla naszego organizmu pierwiastek. Przyczynia się do obniżenia ryzyka rozwoju wielu chorób np. zapalenia stawów czy cukrzycy. Jest również odpowiedzialna za regulacyjne funkcje wielu tkanek i narządów.
Niedobór witamy D3 może mieć poważne konsekwencje dla naszego zdrowia, dlatego warto zadbać o jej suplementację. Zalecana przez lekarzy dzienna dawka wynosi od 800 do 2000 IU dla osób dorosłych, zwłaszcza w okresie od września do kwietnia. Natomiast osoby po 65. roku życia powinny dbać o to, by taka dawka była dostarczana do organizmu przez cały rok.
Aby zadbać o odpowiednią suplementację witaminy D3, zwłaszcza w okresie zimowym, warto sięgnąć po produkty bogate w ten pierwiastek. Przykładem mogą być ryby: węgorz, śledź lub łosoś, a także żółtka jaj czy wątroba. Witamina D3 rozpuszcza się w tłuszczach, dlatego warto ją przyjmować w połączeniu z masłem lub olejem. Pierwiastek ten możemy dostarczyć do organizmu również poprzez przyjmowanie odpowiednich suplementów. Jednak należy pamiętać o tym, iż największą wartość dla naszego zdrowia ma witamina D3 wytworzona w naturalny sposób – przez naszą skórę.
Źródła:
Langley-Evans S. Żywienie. Wpływ na zdrowie człowieka. PZWL, Warszawa 2014.
Płudowski P, Karczmarewicz E, Chlebna-Sokół D et al., Witamina D: Rekomendacje dawkowania w populacji osób zdrowych oraz w grupach ryzyka deficytów – wytyczne dla Europy Środkowej 2013 r. Standardy medyczne/Pediatria. 2013, 10: 573–57
Walicka M., Jasik A., Paczyńska M. i wsp.: Niedobór witaminy D – problem społeczny. Postępy Nauk Med. 2008; 1: 14-22.
Grochowalska A., Jaskuła-Błaszczak M., Porażka J., Krauss H., Chęcińska-Maciejewska Z., Wpływ sposobu odżywiania na układ odpornościowy w różnych grupach wiekowych. Probl Hig Epidemiol 2017, 98(1): 63-72