Przejdź do głównej treści
Koszyk

Twój koszyk jest pusty

Dieta mieszkańców Kraju Kwitnącej Wiśni

Ryż, owoce morza, ryby – to bez wątpienia znaki rozpoznawcze kuchni japońskiwj, uważanej za jedną z najzdrowszych na świecie. Nie bez powodu otrzymała takie miano – wystarczy spojrzeć na statystyki przedstawiające długość życia. To właśnie z Japonii pochodzi najstarsza żyjąca obecnie kobieta Kane Tanaka, która w 2020 roku skończyła 117 lat..

Dieta mieszkańców Kraju Kwitnącej Wiśni

Jak dieta wpływa na samopoczucie mieszkańców Kraju Kwitnącej Wiśni?

Ryż, owoce morza, ryby – to bez wątpienia znaki rozpoznawcze kuchni japońskiej, uważanej za jedną z najzdrowszych na świecie. Nie bez powodu otrzymała takie miano – wystarczy spojrzeć na statystyki przedstawiające długość życia w poszczególnych krajach. To właśnie z Kraju Kwitnącej Wiśni pochodzi najstarsza żyjąca obecnie kobieta, Kane Tanaka, która w 2020 roku skończyła 117 lat. Wyniki Japonii są godne pozazdroszczenia, a eksperci nie mają wątpliwości, że jest to między innymi zasługa zdrowej, ale jednocześnie bardzo smacznej i energetycznej diety.

Niskokalorycznie, ale sycąco

Kuchnia japońska jest niskokaloryczna, jednak różnorodność jej składników oraz ilość spożywanych dań sprawia, że uczucie sytości towarzyszy Japończykom przez następne kilka godzin po skończonym posiłku. Jest to spowodowane tym, że każde danie składa się z kilku stałych elementów: zupy, ryżu oraz 2–3 innych dań, do których powinno się zaparzyć zieloną herbatę poprawiającą trawienie. Nic dziwnego, że mając tak opracowaną dietę, Japończycy mogą pochwalić się bardzo niskim odsetkiem osób otyłych, który wahał się od 3% do 5% w ciągu ostatnich kilku lat.

Charakterystyczny smak japońskim potrawom nadają głównie: sos sojowy, sake (wino z ryżu), miso (sfermentowana pasta z soi i słodu ryżowego, pszenicznego lub jęczmiennego), olej sezamowy czy ostry chrzan wasabi. Co ciekawe, wasabi w żaden sposób nie kojarzy się nam z radością i optymizmem, a jednak pobudza organizm do produkcji endorfin – „hormonów szczęścia”, które wprawiają w dobry nastrój.

Większość produktów możemy znaleźć w supermarketach w dziale orientalnym lub w sklepach ze zdrową żywnością, które cieszą się coraz większą popularnością. Kupimy w nich wszystko co potrzeba do stworzenia pysznych, tradycyjnych, japońskich dań.

Owoce morza źródłem cennych witamin

Chcąc zasmakować orientalnych potraw w swojej kuchni, szczególną uwagę warto poświęcić owocom morza, które zawierają wiele cennych witamin i składniki mineralne, mające istotny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Do najpopularniejszych i najchętniej wybieranych zaliczamy te wskazane poniżej.

Krewetki

Zawierają znaczne ilości witamin B12, B6, niacyny i witaminy E. Są również źródłem selenu, który poprawia odporność organizmu, a także bierze udział w detoksykacji szkodliwych dla organizmu związków.

Homary

Źródło witaminy E, która jest antyoksydantem, zapobiega uszkodzeniom błon komórkowych oraz bierze udział w procesie wchłaniania witaminy A i witaminy C. Są też bogate w miedź, selen, cynk i fosfor.

Kalmary

Składają się z bardzo rzadko występujących w środowisku pierwiastków: fluoru odpowiadającego za kondycję zębów i kości, jodu niezbędnego do produkcji hormonów tarczycy oraz selenu, który wspomaga leczenie depresji. Poza tym są bogate w witaminy z grupy B.

Ośmiornice

Zawierają w swoim składzie liczne aminokwasy, m.in. leucynę, która jest odpowiedzialna za przyrost masy mięśniowej, czy tryptofan wpływający na dobre samopoczucie. Oprócz tego składają się ze znaczącej ilości witamin: A, B6 i B12, a także miedzi, selenu oraz żelaza.

Podsumowanie

Jak widać, kuchnia japońska nie bez powodu uważana jest za najzdrowszą. W związku z tym warto się nią zainspirować i urozmaicić swoją dietę, co na pewno przyniesie w przyszłości pozytywne efekty.

FAQ – najczęściej zadawane pytania

Czy dieta japońska wpływa na odporność?

Tak – obfituje w naturalne źródła witamin i minerałów wspierających układ immunologiczny, takie jak selen, witaminy z grupy B i omega-3.

Czy kuchnia japońska zawiera prebiotyki?

Tak – fermentowane produkty jak miso czy warzywa kiszone zawierają naturalne prebiotyki i probiotyki wspierające mikroflorę jelitową.

Jak połączyć kuchnię japońską z suplementacją?

W diecie inspirowanej Japonią warto rozważyć wsparcie mikroflory i odporności suplementem prebiotycznym, np. BiBran MGN‑3, który zawiera naturalny arabinoksylan.

Zainspiruj się Japonią, wesprzyj odporność!

Zadbaj o swój organizm jak Japończycy – naturalnie i skutecznie. Zbilansowana dieta i wsparcie mikroflory to fundament zdrowia.

Źródła

  • M. Booth “Sushi i cała reszta. Wszystkie smaki Japonii.”, tłum. Magdalena Rabsztyn, Warszawa: Grupa Wydawnicza PWN, 2013
  • R. Ross Watson, V.R. Preedy “Dietary Interventions in Liver Disease. Foods, Nutrients, and Dietary Supplements”, 2019
  • M. Moraszczyk „Kuchnia japońska – najzdrowsza dieta na świecie” poradnikzdrowie.pl
  • Owoce morza – właściwości, skład i rodzaje owoców morza: ekologia.pl
  • Owoce morza – dlaczego warto jeść, właściwości odżywcze, rodzaje: abczdrowie.pl
  • Kuchnia japońska a zdrowie: oyakata.com.pl